kolmapäev, 7. august 2013

KUIDAS TEIPIDA KOERA KÕRVU

Ma olen üsna püüdlikult otsinud internetist sellist head materjali koerte kõrvade teipimise kohta ning on kuidagi üsna nigelad. Meie aretaja soovitas mul uurida kõrvade teipimise kohta linki http://www.semperante.ru/earsru.htm
Mulle tundus seda lugedes tekt kohe äärmiselt lihtne, lühike ja arusaadav. Olen veendunud, et inimene on kogemustega ja teab millest ning mida kirjutab. Kuna tekst veebilehel on venekeelne, siis mõtlesin et ehk ma väga ei patusta, kui tõlgin selle eesti keelde, lisades teksti ja fotode algallika ning viited autorile. Tean, et sellelaadne info kuluks paljudele lontkõrvadele marjaks ära 
Niisiis alustan:
TEIBIME KÕRVU
Olen otsustanud teiega, mu kallid pintšeri omanikud, jagada oma kogemust, kuidas teipida oma kutsu kõrvu.Tean, et värsketel koeraomanikel on sageli küsimusi kuidas ja mida peaks tegema, et nende lemmikul tõuseksid kõrvad kikki. Võin siinkohal aidata!
Niisiis, läheb meil vaja järgmist:
  • 2-2,5 cm laiust plaastrit
  • 0,5-1 cm laiust plaastrit
  • vedelikku, millega täidetakse tulemasinaid (edaspidi tekstis lihtsalt* vedelik)
  • kõrvade puhastamise jaoks mõeldud tikud
  • vatitampoonid kõrvade puhastamiseks
Esimene samm: Võtame laia plaastri ning lõikame sellest tüki, mis on kõrva puhastamise tiku pikkune ja
asetame kleepuva osa ülespoole. Nüüd võtame kõrva puhastamise jaoks mõeldud vatitampooni ja niisutame seda *vedelikuga ning töötleme sellega plaastri ülemist kleepuvat poolt. seejärel võtame tiku ja asetame selle ülemisele kleepuvale poolele. Asetame tiku niimoodi, et selle otsad ei ulatuks üle plaastri ääre. (vaata kindlasti juuresolevat fotot)

Teine samm:
 Lõikame veel samasuguse tüki plaastrit ning kleebime selle esimese tüki peale nii - et kleepuv

osa jääks uuesti ülesse poole.(vaata kindlasti juuresolevat fotot)

Kolmas samm: 
Nüüd töötleme *vedelikuga niisutatud tampooni abil pealmise kleepuva poole(vaata kindlasti
juuresolevat fotot)

Neljas samm:
Nüüd peame puhastama oma kutsika kõrvad selle vedelikuga ning kaotama ära kogu rasvakihi

, mis paikneb kõrvade naha pinnal, see tagab plaastri parema ja kindlama püsimise. (vaata kindlasti juuresolevat fotot)
 
Viies samm:
 Nüüd siis keerulisema osa juurde.
   Kleebime meie meisterdatud tugi konstruktsiooni kutsika

kõrva sisse. Vajalik oleks, et alumine pulga ots toetuks kuhugile kõrva sissepoole kõrva murdumiskoha peale. Kui sa kleebid konstruktsiooni - paigalda esmalt alumine osa, fikseeri see tugevalt sõrmedega, surudes seda veidi suunaga alla(sisse)poole - samal ajal tõmbad kõrva tugevalt sirgeks välja ja alles siis surud selle liimiga konstruktsiooni külge kinni. Tähtis on, et koera kõrv jääks konstruktsioonile täiesti sirgeks tõmmatuna! (vaata kindlasti juuresolevat pilti)

Kuues samm:
 Pärast kleepimist peaks tulemus jääma sama mis juuresoleval fotol (jälgi kindlasti juuresolevaid

fotosid). Nüüd vaata, kas plaaster ja kõrvatikk jäid ulatuma üle sinu koera kõrva pikkuse (ilmselt pidid jääma). Siis võtate teravad käärid, et nüridatega mitte kaua nürida ja koera ärevaks ajada, ning lõikate üleliigse osa ära - olge ettevaatlikud, et te koeral kõrva ära ei lõika!!! Ja plaastri tipud pöörake kleepides need kõrva tagumisele poolele.

Seitsmes samm:
 Nüüd tõmbame koera kõrva ülespoole sirgu ja mähime kõrva pea juurest peenema plaastriga

rulli kujuliselt (peenemat plaastrit me ei töötle vedelikuga, sest hiljem juhtub see, et me eemaldame selle plaastri koos karvade ja nahaga). selle mähkimise juures on oluline pista kõrva sisse oma väike sõrm ning samal ajal siis plaaster ümber sõrme ja kõrva mähkida. See on vajalik selleks, et te ei tõmbaks plaastrit liiga pingule ja ei pooks kõrva ära, samas jääb koerale ka sõrme suurune tuulutus ava - kõrv peab jääma hingama ja ei tohi haududa! Kui te sõrme välja tõmbate, siis näete, et on jäänud ilus hingamis ava kõrva jaoks. (vaata kindlasti juuresolevaid pilte) 

Kaheksas samm: 
Nüüd kordame sama tegevust ka teise kõrvaga.Mõlemad kõrvad peavad lõpptulemuseks jääma paralleelselt püsti pea kohale seisma. Selleks peame nad mässima peenema plaastriga nii nagu juuresoleval pildil - kaheksakujuliselt. Ilma selleta võivad kõrvad koos konstruktsiooniga jääda rasketeks ja vajuda valesse asendisse.

Mis nüüd edasi? 
Selliste sarvekestega peab kutsikas nüüd hakkama saama 3 - 5 päeva! Kui te arvate, e
t nüüd on kõik ja te olete kergelt pääsenud, siis te eksite rängalt! Tegelikult tuleb kõrvad uuesti pärast 3-5 päeva lahti kleepida ja neil puhata lasta. Lahti kleepimine on palju raskem, valusam ja koerale kindlasti ebameeldivam protseduur - kahjuks...
Selleks, et plaastrid nüüd võimalikult kergelt koera kõrva küljest uuesti lahti saada, võimalikult vähese karva kadumisega ja ebameeldivusteta, on vajalik esmalt see plaaster kindlasti uuesti *vedelikuga läbi immutada.
Esmalt lõikame lahti pea kohal oleva peenikesest plaastrist "kaheksa" ning seejärel pea juures oleva "sõrmuse", mis hoidis kõrva rullis. see peaks olema lihtsam. Nüüd hakkame eemaldama koera sisemisest kõrvast suunaga altpoolt ülespoole kleebitud konstruktsiooni. Teadmiseks veel, et kui te eemaldate kunagi plaastrit koera väljaspool olevalt küljelt ehk karva pealt, siis eemaldage plaastrit alati koera karva kasvamise suunas, mitte ärge tirige vastukarva. Kui plaaster on kõvasti kinni, siis ühe käega proovige toetada nahka ja teisega tõmmata plaastrit, on vähem valusam.
Kas õnnestus??? Väga hea - soovin õnne!!! :)
Nüüd võite korraks hetkeks kergendatult hingata - kuid - mitte kauaks! Mitte kauaks, sest koera kõrv võib puhata ilma konstruktsioonita vaid ühe ööpäeva. Seejärel algab kõik otsast peale!
Reziim on selline: et 3-5 päeva kannab koer oma kõrva tugikonstruktsioone ning ühe päeva lasete te ta kõrval puhata. Ja kõike seda tuleb teha senikaua, kuni kutsika kõrvad ei ole hakanud ilusasti iseseisvalt hoidma. Mõnele koerale piisab kõigest paarist kolmest korrast, teised koerad peavad aga paraku kannatama sellist ebamugavust 2 või kuni 3 kuud!! Arvestage, et kõik on väga individuaalne ning ei tasu teiste järgi vaadata ega järeldusi tegema hakata.
Igatahes soovin Teile edu! Loodan, et suutsin Teile tõepoolest abiks olla oma nõuannetega :)

teksti ja fotode autor: Galina Kulikova
Kennel:    Semper Ante   (питомник цвергпинчеров)

1 kommentaar:

  1. Need kleepsud saate karva kyljest kergemini lahti, kui võtate viina v piirituselapi ja niisutate kogu aeg seda osa, mida just eemaldate. Sulatab nö selle liimi lahti. Ehk siis teibi servast kinni ja märja lapikesega pyhite seda liimist osa ja sikutate ettevaatlikult. samuti saab inimesel kinni jäänud plaastri edukalt lahti.

    VastaKustuta